Philip Engelen interviewt Mansukh Patel over eenwording
Eénwording is een onderwerp waarover veel geschreven is. Het gaat dan meestal over integratie of het brengen van samenhang tussen de verschillende gebieden binnen de mens: het vrouwelijke- en het mannelijke deel, ons ego en ons Hogere IK of ziel. Of het gaat om onze verbinding met de natuur, de wereld om ons heen.
Philip Engelen, bekend cineast, heeft de mysticus Mansukh Patel, die zelf groot gebracht is in de traditie van de Upanishads, Veda’s en de Bhagavad Gita, geïnterviewd als kenner van de Bijbel.
Een van de onderwerpen die daarbij aan de orde kwamis Eén-wording.
‘Onze eerste leraar is onze moeder’, zegt Mansukh Patel in dat interview. ‘Niet alleen geeft zij ons alle indrukken van de buitenwereld door als we in haar baarmoeder zijn, maar ook elk beeld, iedere geur, iedere aanraking wordt via haar aan ons doorgefilterd en daarbij ontvangen we ook nog de trillingen van haar gevoelens. Omdat zij met haar hart voelt en wij in de baarmoeder precies onder dat hart zitten, vindt er een enorme overdracht van kennis plaats’.
Mansukh Patel denkt dat de maatschappij vreedzamer zou worden als de moeders en vrouwen (de vrouwelijke natuur) meer geëerd zouden worden en wanneer we ‘de moeder in ons’ toestemming zouden geven op alle niveaus besluiten te nemen.
Er wordt ons dan gevraagd om het vrouwelijke deel in ons, de alfa / de linker-hersenhelft één te laten worden met de omega / de rechterhersenhelft.
We zullen zien dat er dan beslissingen worden genomen ten behoeve van de gehele samenleving.
In de Bijbel wordt daar ook naar verwezen wanneer Jezus vrouwen binnenlaat bij bijeenkomsten waar normaliter vrouwen niet toegelaten worden: ’Nee, laat haar binnenkomen, want ik zal deze vrouwe heiligen’.
Jezus was mannelijk noch vrouwelijk. Hij was boven de tegenstellingen verheven. ‘Om je heen zie je ook dat het mannelijke en vrouwelijke zijn verenigd. De rivier zegt niet: ‘Ik ben vrouwelijk en die rivier daar is mannelijk’. De zon zegt niet: ‘Ik ben een vader of een moeder en ook de maan zegt dat niet’. Wanneer je in je gevoel kunt uitstijgen boven de scheiding tussen het mannelijke en het vrouwelijke, dan begin je de kwaliteiten van de zon, de maan, de rivier, de bergen, de rivieren, de meren te belichamen. Je begint anders te voelen. En dat gevoel is jouw gebed, dat is wat je dan aan de wereld toevoegt: een persoonlijkheid, die zich één en verbonden weet en die dit gevoel uitdraagt. En daarmee zal jouw geest – als holografische voorstelling van deze wereld -, bijdragen aan eenheid en niet aan tweespalt en onrust.
De volgende uitspraak van Jezus kan in dit perspectief worden begrepen: Hij zei: ‘Ik ben gekomen om de dingen van beneden gelijk te maken aan de dingen van boven, wat buiten is gelijk te maken aan wat binnen is. Ik ben gekomen om ze één te maken.’
Mansukh Patel: Bij de grote wereldgodsdiensten denken we aan uitspraken over belangrijke onderwerpen als het dienen van de armen, broederlijke liefde, moederlijke genegenheid, zorg voor de armen. We kennen ook de uitspraken over het belang van discipline, het volgen van de geboden etc., maar dat zijn slechts kleine onderdelen van waar het werkelijk om gaat. Deze uitspraak is van een ongelofelijke diepgang en waarheid.
Mansukh Patel gaat in het interview in op een belangrijke levenswet: ‘als je iets met respect behandelt, gaan de deuren voor je open en ontwikkel je zelf die kwaliteiten’. Als voorbeeld: Mansukh had een zeer wijze moeder. Hoewel ze niet kon lezen en schrijven, kende ze de oude wijsheidsboeken. Ze kende ze niet alleen, ze bracht de levenslessen die daar in staan ookin de praktijk. Toen Mansukh Patel jong was en die boeken wilde bestuderen, raadde zijn vader hem aan vooral zijn moeder ’als levende gospel’ intens te respecteren.
En Mansukh Patel deed dat: ging altijd naast haar zitten, had respect voor het eten dat ze maakte, voor de kleren die zij waste etc. ‘Door de hand die mij alles gaf te respecteren, de hand die mij voedde, de hand die mij kleedde, gebeurde er iets met mij. Ik raakte diep met haar verbonden.’Hij ondervond dat lezen en studeren niet de enige manier is om kennis op te nemen. Mansukh’s vader leerde hem dat lezen en studeren eigenlijk een kleuterschool manier van leren is om kennis op te nemen. Het intens respecteren van iemand die wijs is, is veel effectiever om je wijsheid en kennis te vergroten..
In de Bijbel wordt iets dergelijks geschreven over de relatie tussen Jezus en Maria Magdalena. Beschreven wordt dat zij meestal aan de voeten van Jezus zat.
Mansukh Patel: ‘Zie de symboliek: het archetype van de Meester met de leerling aan zijn voeten. De twee worden één en er is geen verschil meer tussen de Meester en de leerling. Er gebeurt iets, er vindt een transmissie plaats van kennis en wijsheid.’
In de Bijbel wordt beschreven dat Martha dan binnenkomt en tegen Jezus zegt: ‘Heer, als U nog wat wilt eten, kunt U beter mijn zuster (Maria Magdalena) vragen mij te komen helpen anders lukt het niet een maaltijd te bereiden: ziet U niet hoe hard ik werk?’ Jezus zegt dan: ‘Van wat gedaan moet worden, doet Maria het beste deel. Laat haar met rust.’
Oordelen is ook een vorm van tweespalt zaaien om je heen. Jezus was het voorbeeld van niet oordelende liefde, vol van mededogen, vriendelijkheid en vergevings-gezindheid. Veel mensen zijn dat kwijtgeraakt en Jezus en ook Krishna herinneren ons in hun uitspraken daaraan.
Door niet te oordelen en door te vergeven, door je hoofd te buigen en je ego daarmee een kopje kleiner te maken, daarmee draag je bij aan een vredevollere wereld. Sterke mensen kunnen dat en winnen daardoor nog meer aan kracht.
Mahatma Gandhi, de grote mensheidsleraar zei: ‘Wordt de verandering die je in de wereld wilt zien’.
Mentaal, fysiek, maar vooral ook emotioneel: wordt dát wat je in de wereld wilt zien! Dan draag je optimaal bij. En als je dat wilt, begin dan met respect.
De interviews met Mansukh Patel zijn gebundeld in een cassette van 4 DVD’s met op elke DVD een introductie en 3 interviews van ieder 30 minuten. Voor deze serie werd gefilmd op verschillende locaties in Europa. De filosofische en mystieke uitspraken over de figuur van Jezus van Nazareth worden geïllustreerd door schitterende natuuropnames, kunsthistorische beelden en prachtige muziek.
De filmmaker, Philip Engelen, maakte voor de IKON een serie van vier uitzendingen over Carl Gustav Jung en een 7-delige serie over hedendaagse mystici. Zijn werk werd bekroond.
Ook maakte hij een 18-delige serie interviews met Mansukh Patel over de Bhagavad Gita. De serie met Mansukh Patel werd op TV uitgezonden door OHM omroep, en later wegens succes nog twee keer herhaald.
De DVD box ‘Jezus nabije Vreemdeling’ kan online worden besteld via: www.druyogashop.nl